303 produkter
Inga resultat hittades
Inga resultat hittades
Inga resultat hittades
Inga resultat hittades
Köksknivar
En bra kniv kan göra stor skillnad när du lagar mat. Olika typer av knivar speciellt framtagna för att möta dina behov gör matlagningen både enklare och ger ett bättre resultat. Köksknivar är en sammantagen term för de olika knivar som vi använder i våra kök. De har olika användningsområden och skiljer sig såväl vad gäller design som hantering. Tar du hand om knivarna är de en investering som du kan ha användning för länge i ditt kök. Kvalitativa och bra knivar är ett måste för den som tycker om att tillbringa tid i köket.
Olika typer av knivar för att passa just din matlagning
De vanligaste knivarna är kockkniven och santokukniven som oftast är i rostfritt stål. Kockknivar är bra att ha i besticklådorna såväl för den erfarne kocken som för nybörjaren. En kockkniv har ett brett, konvext blad för att göra det enklare att skära på en skärbräda. Denna kniv kan användas till alltifrån kött till att hacka grönsaker. Skalkniven är också mångsidig men kan med sin mindre storlek vara enklare att använda när du till exempel skalar lök. En santoku är en japansk kniv och har ofta ett lite kortare, tunnare blad med bredare spets framtill. Hos oss finns japanska knivar i toppkvalitet från den japanska tillverkaren Miyabi. En filékniv i sin tur har ett långt blad som kan böjas vilket gör den utmärkt för att till exempel filea fisk. Brödknivarna som vi plockar fram till frukosten på morgonen karakteriseras i sin tur av det räfflade bladet som gör det enkelt att skära skivor av mjukt bröd. Testa och märk skillnaden i hur kvalitativa knivar i rostfritt stål eller i kolstål kan göra matlagningen både enklare och roligare. Ett knivset i rostfritt stål, en köttkniv av bra kvalitet eller en exklusiv japansk kniv är dessutom en utmärkt present att ge bort till en matintresserad vän.
Vilka knivar behöver man?
Vilka knivar man ska köpa beror förstås på vilket kök den ska användas i och av vem. Olika knivar som till exempel en santokukniv och en japansk kniv passar olika bra för olika personer och vissa typer av matlagning. Ett knivset med en bra kockkniv, brödkniv, filékniv, skalkniv, santokukniv och styckkniv brukar vara en bra grund att utgå ifrån.
Så tar du hand om dina knivar på bästa sätt
På Nordiska Galleriet finns olika typer av knivar och knivset av hög kvalitet. Att investera i bra köksknivar är en god idé. Genom att ta hand om dem på rätt sätt håller du dem i bra skick och gör så att de kan användas mycket länge. Ett tips är att använda ett knivbryne eller en knivslip med vilken du kan slipa kniven och få eggen lika vass som när den var nyköpt. En slö kniv är både mindre effektiv och mindre säker. Vissa knivar tål heller inte maskindisk då diskmedlet fräter på eggen och kan göra att knivarna rostar. För att ta hand om knivarna på bästa sätt tipsar vi om att diska knivarna för hand och torka av med en trasa efteråt. Ett knivblock i till exempel trä är vidare ett snyggt och praktiskt sätt att förvara knivarna på.