Mathieu Matégot krukor & vaser
Den fransk/ungerska designern Mathieu Matégot föds den 4 april 1910 i den ungerska staden Tápió-Sully, strax utanför Budapest...
3 produkter
Mathieu Matégot 1910 - 2001
Den fransk/ungerska designern Mathieu Matégot föds den 4 april 1910 i den ungerska staden Tápió-Sully, strax utanför Budapest. Matégot skulle komma att bli en av de mest erkända franska formgivarna från 1950-talet och skapa flera designklassiker.
Mathieu Matégot studerar vid the School of Fine Arts and Architecture I Budapest mellan åren 1925-1929. I början av sin karriär skapar han scendesign för nationalteatern i Ungern. Han skulle sedan resa till Italien och USA innan han så småningom bosätter sig i Frankrike år 1931. De första två åren i Frankrike designar Matégot såväl kläder som väggbonader. År 1933 skapar han sina första rotting- och stålmöbler.
Under andra världskriget tvingas Mathieu Matégot pausa sin karriär då han som volontär ansluter till den franska armén. Som soldat tas han till fånga och får då arbeta i en fabrik med att tillverka mekaniska tillbehör. Trots en tuff tillvaro lyckades han under denna tid utveckla en förståelse för materialet plåt och dess potential. Efter kriget startar Matégot en verkstad för tillverkning av handtillverkade möbler genom att använda bland annat metall, rotting, glas och just plåt.
I Mathieu Matégots verkstad tillverkas stolar, bord, sideboards skrivbord och inredningsdetaljer. Gemensamt för hans produkter är den smarta, praktiska och lite roliga designen. Hans föremål tillverkas i en upplaga om 200 exemplar och blir oerhört populära.
Det danska varumärket Gubi har idag tagit upp produktionen av flera föremål, möbler och belysning skapade av Matégot. Några exempel är stolen Nagasaki som han designade år 1954, fåtöljen Copacabana formgiven samma år och lampan Sattelite från år 1950. Det som karaktäriserar och kännetecknar dessa är att alla är tillverkade av perforerad metall, det material som Mathieu Matégot var pionjär att använda inom möbeltillverkning. Matégots skapelser ingår idag i många berömda museums samlingar såsom Musée des Arts Décoratifs i Paris.