Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Materialguide: laminat och linoleum

2022-11-10

Materialguide: laminat och linoleum

Allt fler väljer laminat, nanolaminat eller linoleum som bordsskiva till sina matbord, skrivbord och soffbord tack vare materialens hållbarhet och i många fall miljövänlighet. I denna guide hjälper vi dig ta reda på mer om materialen så att du enkelt kan fatta rätt beslut!

Editorial Splash 1 - Materialguide: laminat och linoleum

Laminat

Laminat är det material som vi ofta rekommenderar till kunder med små barn. Materialet är nämligen helt oöverträffat när det kommer till vattentålighet, repor och stötar. Har man redan ont om tid till det viktigaste i vardagen är en laminatskiva också ett självklart val, då underhållet väldigt sällan sträcker sig bortom en enkel avtorkning med lite diskmedel och en fuktig trasa.


Högtryckslaminat (HPL)

Högtryckslaminat, förkortat HPL, är i grund och botten detsamma som vanlig laminat förutom att man använder sig av ett så kallat kraftpapper mellan yta och kärna. Detta leder i sin tur till att HPL blir mer tåligt när det kommer till värme och tryck.
Skillnaderna är dock främst märkbara när laminat används i golv. Man bör därför inte avskräckas från att använda en vanlig laminatskiva för köksbordet eller soffbordet. Hos oss hittar du bland annat bordet Container Table från Moooi i högtryckslaminat.


Fördelar med laminat

  • Hållbart. Laminatbord har en exceptionell motståndskraft mot både repor, tryck och stötar. Detta då laminatskivan består av flera tunna skikt som pressats samman, för att sedan limmas mot till exempel plywood eller MDF.

  • Ljusbeständigt. Solljus har en minimal påverkan på laminat, även om det utsätts för en direkt och långvarig exponering. Detta gäller främst för vita laminatskivor, då färgade varianter kan blekas vid längre exponering. Till skillnad från träbord behöver du därför inte oroa dig för att skuggan av eventuella inredningsdetaljer ska skapa färgskillnader.

  • Hög tolerans mot vätska. Med laminat får du ett av de bästa skydden mot vatten och alla former av utspillda drycker. Var dock uppmärksam på att många bordsskivor ofta kläs med en list i trä. Tränger vätska in i skarven mellan de två materialen kan en bucklig yta uppstå.

  • Smutsavvisande. Precis som ovan gör det minimala antalet porer det betydligt svårare för att smuts att få fäste i laminatskivan. Därmed försvinner smuts enkelt vid måttlig rengöring.


Nackdelar med laminat

  • Få färgval. Många gånger erbjuder våra varumärken ett och samma bord med antingen linoleum- eller laminatskiva. Då kan vanligtvis laminatskivan endast fås i vit färg, medan linoleum erbjuds i en betydligt större färgskala.

  • Ej ljudabsorberande. Laminat har ofta väldigt få, och i många fall obefintliga, porer. Detta gör att materialet har en begränsad påverkan på ljudnivån. Om du redan har problem med dålig akustik kan linoleum vara att föredra.

  • Värmekänsligt. Vid användning som matbord bör din laminatskiva alltid skyddas med ordentliga underlägg för grytor och stekpannor vid servering.


Skötselråd

Vid lättare fläckar på ett laminatbord räcker det att du använder dig av en fuktig trasa och helt vanligt diskmedel. Efteråt bör du alltid torka laminatskivan torr för att undvika att några ränder från trasan uppstår. Detta gör du enkelt med antingen en torr handduk, mikrofiberduk eller vanligt hushållspapper.

Om grövre fläckar och smuts har uppstått och vanligt diskmedel inte biter, kan du använda dig av rengöringsmedel och varmt vatten. Här är det viktigt att du inte använder tvål eller annat rengöringsmedel med slipande ingredienser, så som små korn eller dylikt.

Använd alltid rengöringsprodukter lämpliga för laminat, fria från starka syror, lösningsmedel eller blekmedel om vanligt diskmedel mot förmodan inte biter på fläckar. Du bör alltid använda dig av en vanlig mjuk trasa eller mikrofiberduk för att undvika att små repor uppstår. Undvik även produkter som skursvampar eller stålull för att inte skada ditt bord. Laminatskivans stommaterial kan dessutom förstöras av ånga.

Editorial Splash 2 - Materialguide: laminat och linoleum

Nanolaminat (Fenix)

Nanolaminat är ett material som har börjat synas allt mer. Det skiljer sig något mot vanlig laminat, då nanolaminat kännetecknas av en ännu mer matt finish. Tillsammans med en ytterst låg ljusreflektion och större valfrihet av färger blir materialet dessutom väldigt lättsmält för ögat. Den variant av nanolaminat som vi ser mest av är Fenix, som till exempel klär Fritz Hansens Superellips, Stuas Solapa samt serien Copenhague Deux från HAY.

Som begreppet antyder är nanolaminat framtaget med så kallad nanoteknik - en metod som innebär att materialet manipulerats på en atomär nivå. Därmed blir materialet inte poröst, utan får en exceptionellt tät yta. Eftersom nanolaminat dessutom är smutsavvisande och inte ger ifrån sig några farliga kemikalier är Fenix också livsmedelssäkert.


Fördelar med nanolaminat

  • Inga fingeravtryck. När du rör vid en bordsskiva i nanolaminat lämnas sällan några synliga fingeravtryck. Skulle du ändå lyckas fästa blicken på ett fingeravtryck kan du enkelt torka av det.

  • Väldigt god hållbarhet. Nanolaminatets hållbarhet är i stort sett identiskt med vanligt laminat. Däremot kommer den med ytterligare fördelar som ökar dess slitstyrka och livstid.
    Ljusbeständigt. Materialet behåller sin färg, oavsett om det utsätts för direkt solljus under väldigt långa perioder.

  • Thermal healing. Vid små ytliga repor på nanolaminatet Fenix kan man placera blött hushållspapper över det utsatta området, för att sedan stryka det blöta pappret med ett strykjärn under ett par sekunder. Detta får reporna att försvinna helt, men bör göras med försiktighet enligt skötselråden.

  • Smuts- och vattenavvisande. Tack vare materialets täthet är det så gott som omöjligt för för vatten att tränga igenom ytan. Likaså blir det otroligt svårt för smuts att få något djupare fäste.


Skötselråd

Nanolaminatet tål de flesta vanliga rengöringsmedlen, men behöver sällan rengöras med något starkare än helt vanligt diskmedel. Undvik starka syror, blekningsmedel och slipande ingredienser, samt borstar och svampar som kan repa ytan.

Om du vill reparera eventuella ytliga repor som uppstått, kan du enkelt göra detta med hjälp av ett strykjärn och hushållspapper - så kallad thermal healing. Var noga med att blötlägga hushållspappret och placera det över reporna. Sedan stryker du över pappret i några sekunder. Här är det väldigt viktigt att du inte håller strykjärnet direkt på bordsskivan. Du bör inte heller använda temperaturer över 100 grader.

Observera att det finns olika varianter av nanolaminat. Därför bör du alltid läsa instruktioner eller rådfråga din återförsäljare innan du använder ett strykjärn, för att säkerställa att både metod och temperatur passar till just din bordsskiva.

Editorial Splash 3 - Materialguide: laminat och linoleum

Linoleum

Likt laminat används linoleum i möbelbranschen nästan uteslutande för bordsskivor, med några få undantag för vissa stolar och pallar där materialet kan fungera som sits. Eftersom linoleum enkelt kan tas fram i oändliga mängder färger, använder man det ofta tillsammans med trä för att skapa en snygg kontrast. Som en bieffekt kräver bordet då även betydligt mindre underhåll, samtidigt som det får ett betydligt bättre skydd mot repor och slitage.


Fördelar med linoleum

  • Miljövänligt. För att tillverka linoleum använder man sig nästan enbart av naturmaterial som harts och linolja tillsammans med antingen korkmjöl eller sågspån.

  • Självläkande. En stor fördel med linoleum är att små repor kan försvinna helt av sig själv vid användning över en tid. Därför är det också viktigt med regelbunden skötsel, för att återfukta och bevara materialets levande karaktär.

  • Ljusbeständigt. Till skillnad från exempelvis ett ekbord påverkas ett linoleumbord inte av direkt solljus. Även om du placerat ditt bord direkt vid ett fönster med inredningsdetaljer på, kommer de exponerade delarna inte att blekas jämfört med det skuggtäckta området.

  • Ljudabsorberande. Precis som med ett linoleumgolv kommer även ett bord med linoleumskiva med ljuddämpande fördelar. Kombinerar man detta med en kraftig ullmatta under matgruppen kan man uppnå en god effekt av detta, inte minst i lite större matsalar och kök.


Nackdelar med linoleum

  • Viss känslighet mot vätska. Oavsett om man har ett bord med trä-, marmor- eller linoleumskiva ska man alltid torka upp vätskor och mat omgående. Annars finns en risk för permanenta fläckar, inte minst från färgade vätskor som rödvin, kaffe eller juice. Här utklassas linoleum av laminatskivan.

  • Känslig mot vassa föremål. Linoleums självläkande egenskaper kan ibland lura användaren att materialet är hur slitstarkt som helst. Skär därför aldrig bröd eller grönsaker på bordsskivan då djupare jack ofta blir permanenta.

  • Känslig mot värme. Undvik detta genom att alltid använda lämpliga underlägg för grytor och stekpannor. För hög värme kan nämligen få linoleum att spricka.


Skötselråd

För att bevara de naturliga egenskaperna i linoleum krävs regelbunden rengöring och underhåll. Detta är dock i betydligt mindre omfattning än exempelvis trä, då det oftast räcker att du är noggrann med att omedelbart torka upp spilld dryck eller mat och använder underlägg vid servering. Du bör även torka bordsskivan torr om du använt en blöt trasa för att torka av smuts och fläckar.

När du köpt ett bord med linoleumskiva bör du regelbundet behandla bordet med linoleumsåpa. Detta gör att ytan både blir ren och fin, samtidigt som du undviker att bordsskivan blir uttorkad. Linoleumsåpa mättar nämligen materialet och lämnar en återfuktande och beskyddande hinna. Samtidigt som bordsskivan aldrig ska kännas torr, ska den inte heller kännas fet och kletig. Det senare betyder att linoleumet är överbehandlat, vilket du enkelt tar bort med rengöringsmedel som är avsett för materialet.

Liknande artiklar

Allt du behöver veta om mattor

Allt du behöver veta om mattor

Mattor är tveklöst en av hemmets mest betydande accessoarer. Knyt snyggt ihop en soffgrupp eller matgrupp, håll fötterna varma på det kalla golvet, undvik repor från möbler och förbättra akustiken. Sist men inte minst har de också en väldigt bra förmåga att skapa en visuell helhet som får hemmet att kännas som just ett hem.

Till artikeln

2019-10-25

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Så inreder du sovrummet

Så inreder du sovrummet

Vår säng är en plats för avkoppling, komfort, njutning och vila; en plats för återhämtning av olika slag. Det är här vi är som mest sårbara, som mest tankspridda och på vår mest avslappnande plats. Det är samtidigt platsen för vårt uppvaknande och sömngivande. Det är där vi kapitulerar och låter vårt medvetande övergå till ett drömmande tillstånd för att sedan försvinna in i nattens skuggiga värld.

Till artikeln

2020-06-01

Hur du belyser ett rum

Hur du belyser ett rum

Vissa rum är svårare än andra att hitta rätt belysning till. Med hjälp av Nordiska Galleriets inredare Lisa Viberg, Head Interior Designer, leder hon dig i rätt riktning.

Till artikeln

2022-10-05