Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Allt du behöver veta om mattor

2019-10-25

Allt du behöver veta om mattor

Mattor är tveklöst en av hemmets mest betydande accessoarer. Knyt snyggt ihop en soffgrupp eller matgrupp, håll fötterna varma på det kalla golvet, undvik repor från möbler och förbättra akustiken. Sist men inte minst har de också en väldigt bra förmåga att skapa en visuell helhet som får hemmet att kännas som just ett hem.

På Nordiska Galleriet förespråkar vi alltid kvalitet; vilket också syns i vårt ständigt växande sortiment. Vi förstår också att man inte gärna chansar när man ska köpa en matta, inte minst online. Därför har vi nu tagit fram en omfattande mattguide som innehåller allt du behöver veta — så att du kan göra ett klokt köpbeslut för dig och ditt hem. 

Var ska mattan användas?

Vilken typ av matta du bör köpa beror till stor del på vilket rum den ska placeras i. En matta i hallen ska kanske vara både vändbar och stryktålig, medan den i vardagsrummet gärna får avse att skapa värme och komfort.

Vi rekommenderar alltid alla våra kunder att köpa till en undermatta för i stort sett alla våra mattor. Även om man för stunden inte känner att man vill lägga mer pengar än vad man redan gjort, sparar man in dem i längden. Du reducerar nämligen slitage på både golv och matta.

Tips: När du köpt en ny matta och äntligen ska få rulla ut den över golvet, får du inte glömma bort att först dammsuga golvet noggrant. Detta för att eliminera risken att något hårt gruskorn eller liknande hamnar under mattan. Trots sin till synes nätta storlek kan det nämligen riva upp och skada undersidan av mattan med tiden vid daglig friktion.

Editorial Splash 1 - Allt du behöver veta om mattor

Vardagsrummet

Vardagsrummet är det rum där allt från fredagsmys med familjen till sena festkvällar med gäster tar plats. Både estetik och komfort blir därför en nödvändighet. Här behöver man inte ta lika stor hänsyn till eventuella fläckar från spill och fläckar som i köket, men det är ändå en god idé att ha den aspekten i åtanke.

Letar du efter en matta som ger vardagsrummet en mjuk och varm känsla, och samtidigt ger smuts och fläckar ett bra motstånd, rekommenderar vi en tuftad matta i ull. Värt att tänka på är att våra pälsiga vänner också uppskattar komforten. Tänk därför över ditt färgval på mattan. Har du en svart hund eller katt är en vit matta kanske ett mindre praktiskt val, åtminstone för den som helst inte dammsuger minst en gång i veckan.

Ryamattor har blivit allt mer populära igen och utstrålar en stark hemtrevlig känsla med en mysfaktor som är lika visuell som fysisk. En nackdel för pedanten, men fördel för den motsatta, är att det är svårt att se om mattan faktiskt är smutsig och dammig. En filmkväll kan enkelt resultera i mängder av chipssmulor som sedan tar sig ner till botten av den långhåriga mattan. Däremot har dessa, främst de av större mått, en bra påverkan på rummets akustik.

Tips: Om du väljer en ryamatta bör den vändas då och då, för att du ska kunna slå ut den smuts och de smulor som dammsugaren aldrig riktigt tycks bita på. Dammsug sedan golvet ordentligt innan du vänder den om. Läs mer om skötselråden för ryamattor längre ner.

Editorial Splash 2 - Allt du behöver veta om mattor
Editorial Splash 3 - Allt du behöver veta om mattor

Köket eller matsalen

Köksmattan blir ofta utsatt för både smuts och slitage, då vi både rör oss mycket köket samt att både mat och dryck så lätt kan råka hamna på golvet. Det självklara valet blir i de flesta fall en stryktålig matta som är enkel att rengöra. Eftersom vi spenderar så pass mycket tid i köket blir mattan utsatt för slitage i betydligt högre grad än i många andra rum.

Kelimmattor/vävda mattor: Dessa fungerar ypperligt under matgruppen i matsal och kök eftersom de är ganska täta och i nästan alla fall vändbara. Skulle en sida börja se märkbart sliten ut kan du alltid vända den om för ett nytt och fräscht utseende. Ofta kan detta också bli räddaren i nöden om du råkar ut för en stor fläck som inte går att få bort.

Plastmattor: För barnfamiljer med småbarn kan en plastmatta vara ett praktiskt och tidsparande alternativ. Storleken gör den omöjlig att få plats i tvättmaskinen, men är ändå avsevärt mycket lättare att rengöra än exempelvis en kelimmatta då man kan använda golvmoppen eller handtvätta den i badkaret.

Utseendemässigt kan det vara väldigt snyggt med en ryamatta, alternativt en knuten eller tuftad matta, under en matgrupp. Detta är dock ett mer lämpligt alternativ om du har en matsal som främst används vid middagsbjudningar. Vid mer frekvent användande, där du dagligen drar in och ut matstolarna, har de en betydligt sämre hållbarhet.

Tips: När du placerar en matta under matgruppen är det alltid värt att tänka över färgvalet. Om du är intresserad av en ljusare färg som vit, beige eller ljusgrå bör den också vara lätt att rengöra.

Editorial Splash 4 - Allt du behöver veta om mattor

Hallen

Precis som i köket, rör vi oss också väldigt mycket i hallen. Eftersom utrymmet i många fall är både smalt och avlångt finns det inte så många valmöjligheter när det kommer till placeringen av hallmattan. Kanske glömde man matlådan på morgonen och snabbt springer in utan att ta av sig skorna eller så kanske småbarnen glatt trampar förbi dörrmattan efter en lekstund i sandlådan.

Har man en bra dörrmatta och undviker att trampa på hallmattan med skorna kan man dock välja ganska fritt bland både typ och material. Det kan underlätta vardagen om du väljer ett smutståligt material som ull, alternativt bomull som är lätt att tvätta.

En annan möjlighet här är en plastmatta. Inte bara tenderar de att erbjuda en stor färgskala och mängder av olika mönster — de kan i de allra flesta fall tvättas i tvättmaskin. På så vis behöver du inte heller bli gråhårig varje gång någon råkar smutsa ner mattan. Det finns också många gånger en stor variation av former, vilket gör det enkelt att hitta både en gångmatta eller något mer kvadratiskt eller runt.

Editorial Splash 5 - Allt du behöver veta om mattor

Sovrummet

Inte helt olikt vardagsrummet, skapar vi gärna en mysig stämning även i sovrummet. Valen av sovrumsmatta skiljer sig därför inte heller sig särskilt mycket. Med en kraftig ryamatta eller en lite fluffig tuftad ullmatta blir det genast betydligt mycket lättare att sätta ner fötterna på golvet om morgnarna, istället för direkt på det där kalla vintergolvet.

Tips: Har du dammallergi, eller bara är extra känslig mot damm, är det en god idé att välja en lite slätare och tunnare matta. Du bör till exempel undvika en långhårig ryamatta eller en tuftad matta. De samlar nämligen på sig en hel del damm som lätt kan börja skapa obehag. Detsamma gäller om du trots allergi mot pälsdjur har en hund eller katt, då deras hår lätt tar fäste i dessa.

Editorial Splash 6 - Allt du behöver veta om mattor

Badrummet

Som ni säkert redan vet, är fukt och textilier inte alltid den bästa kombinationen. Samtidigt är det nog få av oss som tycker om att ställa ner sina blöta fötter direkt på golvet efter en dusch eller ett härligt bad. Här passar det därför ypperligt med en frottématta, exempelvis i bomull. Dessa har en fantastisk uppsugningsförmåga och torkar snabbt vid upphängning, precis som en vanlig handduk. Samtidigt kan man tvätta dem om och om igen.

Ett annat, kanske mindre miljövänligt alternativ är vanliga plastmattor. Även om de har ett material som står sig relativt väl mot fukt, kommer de på ganska kort tid bli utslitna av att ständigt maskintvättas. I takt med att vi som samhälle blir allt mer måna om miljön blir det också vanligare att välja en frottématta. Du behöver då inte heller ständigt köpa nya mattor.

Editorial Splash 7 - Allt du behöver veta om mattor

Välj rätt mått

Måtten har en otroligt stor påverkan på både estetik och funktion. Här är det ytterst viktigt att du noga mäter upp hur stor matta du kommer att behöva.

Editorial Splash 8 - Allt du behöver veta om mattor

Vilken typ av matta passar dig

Kelimmattor

Kelimmattor är snyggt vävda orientaliska mattor som ofta är randiga eller kommer med ett färgsprakande mönster. Den största fördelen med dessa är att de så gott som alltid är vändbara. Man får på så vis en fördubblad livslängd mot särskilt slitage från solexponering eller smutsfläckar som inte vill försvinna.

Många använder kelimmattor i vardagsrummet eftersom de skapar en väldigt hemtrevlig atmosfär. En inredningsmetod är att placera flera olika kelimmattor omlott för att bilda en stor inbjudande matta. Detta skapar ett väldigt unikt uttryck där du verkligen får möjlighet att sätta din personliga prägel på rummet.

Handtuftade mattor

Handtuftade mattor tillverkas ofta i härliga naturmaterial som bland annat ull med en vacker, ofta skuren, lugg. Modeller med en lugg av öglor förekommer också. Resultatet blir oavsett metod en riktigt mjuk och behaglig matta.

Viktigt att tänka på: Använd aldrig en handtuftad matta på ett golv med golvvärme. Detta då värmen tenderar att mjuka upp eller rent av smälta limmet till den grad att både trådar och tyg på baksidan lossnar. Det finns därefter ingen möjlighet att reparera skadan och mattan kommer inte heller att godkännas som en reklamation.

Ryamattor

Tillsammans med de handtuftade mattorna delar ryamattorna först plats när det gäller att höja mysstämningen. De passar därför som handen i handsken i både vardagsrum och sovrum. Det mysiga utseendet tar även fysisk form, vilket gör den underbar att sitta och stå på. Har man knarrande golv eller ett lite ekande rum kan även en stor ryamatta förbättra akustiken.

Nackdelen med en ryamatta är dock att de är lite mer omständliga att dammsuga. Man måste följa luggen medhårs för att inte slita ut den och man bör även kamma den regelbundet med en mindre kratta för att utseendet ska hålla i sig med åren. Eftersom mycket damm lätt fastnar i de långa håren kan de också vara besvärliga för allergiker och den överkänsliga.


Material

Ull

Ullmattor är ett populärt val av många olika anledningar. Förutom att de slitstarka och hanterar smuts väldigt bra, är det också naturligt flamskyddat tack vare dess höga halter av kväve. Tillsammans med det faktum att man oftast färgar ullmattor med naturliga pigment drar du därför in betydligt mindre hälsofarliga kemikalier i hemmet.

Köper man en ullmatta ska man alltid satsa på kvalité. Visuellt tillför de då en väldigt exklusiv, men ändå hemtrevlig och familjär känsla. När man lägger lite extra pengar på kvalité kommer även livslängden på mattan att bli längre, förutsatt att man sköter om den på rätt sätt.

Bomull

Fördelarna med en bomullsmatta är att de är relativt lätta att tvätta och hålla rena, samtidigt som de också håller länge om man tar hand om dem. Jämfört med andra material så bleks bomullsmattor snabbt, vilket är uppskattat av många då tonerna ofta mjukas upp på ett snyggt sätt. Detta är dock en smakfråga.

Även om de flesta mattor krymper i tvätten är nackdelen med bomullsmattor är att de krymper ungefär 5% procent på bredden och 8% på längden efter en tvätt i 30 grader. När du väljer ut din matta är det därför bra välja ett lite generösare mått för att den inte ska krympa allt för mycket och förstöra den sammanknytande harmonin med soff- eller matgruppen.

Viskos

Många har fastnat för viskosmattor tack vare det eleganta uttryck som fibrerna utstrålar. Materialet är också otroligt mjukt och skönt att sätta ner fötterna på. Viskosmattor karaktäriseras också av sina visuella egenskaper, vilka påminner väldigt mycket om sammet, då de påverkas mycket av ljus i olika vinklar.

Plast

Plastmattor kommer med stora möjligheter när det kommer till färger och mönster. Det är också den typ som är absolut lättast att tvätta och hålla ren. Fläckar avlägsnas ofta snabbt med några snabba drag med golvmoppen eller trasa och mindre storlekar går att köra i tvättmaskin.

Ser man till den mer miljövänliga biten så är det dock ett betydligt sämre val. Materialet är nämligen varken naturligt eller särskilt hållbart. Jämför man en plastmatta med exempelvis en högkvalitativ ullmatta kan man dock nästan välja att kalla den för en förbrukningsvara. Av miljövänliga skäl har vi på Nordiska Galleriet därför också valt att inte ha några plastmattor i vårt sortiment.


Skötselråd

När man köper matta ska man alltid lägga mycket tanke bakom sitt val. Väljer man en lite mer exklusiv matta av hög kvalité medföljer naturligtvis även ett högre pris. Då är det också en självklarhet att man ska vårda den för att hålla livslängden så lång som det bara går.

Dammsug mattan regelbundet

Som regel ska man helst dammsuga sin matta åtminstone en gång i veckan. Många väntar nämligen först tills damm och smuts blir synligt innan de dammsuger. Trots att det är en väldigt simpel, om än tråkig, hushållssyssla finns det faktiskt även här några tips att ha i åtanke. Tips som både förlänger mattans utseende och håller hemmet fritt från damm.

Se till att dammsugarpåsen inte är full. Dammsuger du en tuftad ullmatta kan du räkna med att påsen fylls upp snabbt — inte minst om mattan är relativt ny. Annars finns det risk för att du bara föser runt dammet och trycker ner det djupare i mattan.

Avsluta städningen på mattan. Om du dammar av TV:n, fönsterkarmarna och soffbordet i vardagsrummet rör du upp mängder av damm i luften. Det är därför en god idé att spara mattan till sist under städningen.

Använd alltid det plana munstycket utan borste. Här ska du också vara noga med att använda dig av inställningen utan borste, vilken är anpassad för just mattor. Om du inte gör det kommer du att utsätta din matta för onödigt slitage med tiden.

Dammsug inte som om du klipper gräset. Texturen i en matta är sällan helt symmetrisk, därför är det lätt hänt att du missar både damm och smuts om du inte för munstycket fram och tillbaka ur flera olika vinklar.

Sedan skiljer även dammsugningstekniken sig mellan olika typer av mattor. En tunn och tätvävd kelimmatta kan enkelt dammsugas lite hur som helst. Däremot ska man vara lite mer försiktig med exempelvis en långhårig ryamatta. Här ska munstycket helst följa mattan medhårs för att inte slita ut den mer än nödvändigt. Man ska därmed inte heller dammsuga tvärs över, utan hellre i mindre drag. Vi vill även vara noga med att rekommendera att inte piska mattorna, utan istället helt förlita dig på din trofasta dammsugare. Piskar man mattorna finns det nämligen en stor risk att du anstränger dem till den grad att bristningar uppstår.

Tips: Har du valt en matta med i ett naturmaterial som ull eller liknande kommer de alltid med ett överskott av fibrer. Genom att börja dammsuga den dagligen under den första tiden blir du av med dem snabbare.

Rotera mattan regelbundet

Beroende på möblering av exempelvis soffgruppen kommer din matta att slitas ut mer på somliga områden än andra. Har du exempelvis soffbordet över en stor del av vänstra halvan kommer man naturligtvis gå betydligt mer på den högra. Genom att vrida mattan ett halvt varv fördelar du slitaget jämnt.

Likt klädda möbler blir även mattor påverkade av solljus. Har du ett stort fönster nära mattan, som täcks av halva matbordet eller delar av möblemanget i vardagsrummet, kommer den med tiden att skilja i färg gentemot den sida som legat i skuggan. Här rekommenderar vi att du både roterar mattan och stänger persiennerna på somrarna om du inte är hemma.


Fläckborttagning

Beroende på vilken typ av mat, dryck eller mindre aptitliga substanser som kommit i kontakt med din matta, finns det mängder av olika tekniker och metoder att tillgå för att återställa mattan till sitt ursprungliga skick. Den gemensamma nämnaren för de flesta av dessa olyckor är att det blir lättare att åtgärda ju snabbare du agerar.

Torra fläckar: En metod som vi på Nordiska Galleriet brukar använda oss av när det kommer till gamla, torra fläckar är att försiktigt behandla med diskmedel. Av erfarenhet har vi märkt att diskmedlet Yes har fungerat bäst. Här skummar du upp diskmedlet med lite ljummet vatten, så att det inte ligger koncentrerat. Fukta sedan en svamp och tvätta försiktigt bort fläcken. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.

Rödvinsfläckar:
Den ljusa mattans största fiende. Skulle du spilla rött vin på din matta gäller det att snabbt lägga på vanligt, ofärgat hushållspapper för att suga upp fläcken. Du ska absolut inte gnugga och trycka för hårt. Häll sedan över lite vitt vin över fläcken och låt det stå en stund. Den röda färgen kommer att avta, eller rent av försvinna, och du kan sedan tvätta försiktigt med diskmedel enligt ovan.

Stearin och tuggummi: För att inte smeta ut stearinfläckar och tuggummi kan du enkelt kyla ner dem med en isbit så att de stelnar. Placera isbiten rakt på fläcken, utan att gnugga eller trycka för hårt. När det hårdnat kan du försiktigt skrapa och plocka bort resterna. Behandla sedan med lite vatten och diskmedel.

Oljor och fett: Dessa kan du ofta råda bot på med ett ph-neutralt rengöringsmedel. Tänk dock på att det ska vara fritt från blekningsmedel och vara särskilt anpassat för ju den typ av matta som du har. Var även noga med att du får bort alla rester av medlet, då det annars kan leda till allergier.

Övriga fläckar: Spiller du mat eller om hunden visat sitt missnöje över din sovmorgon mitt på mattan kan du försiktigt lyfta bort allt med papper. Tänk på att lyfta så rakt upp som möjligt för att undvika att det sprids ut. Använd sedan lite ljummet vatten och diskmedel. Avsluta rengöringen med nytt rent vatten. Detta fungerar även utmärkt för vätskor som läsk, juice och kaffe.

Tänk på: När du behandlar en fläck med vatten på en ullmatta är det viktigt att vattnet inte är för varmt. Annars finns det nämligen en risk att mattan krymper vid området du tvättat och lämnar efter sig en deformation. Detta kan du motverka genom att placera en tyngd på mattan efter det att den har fått torka lite.


Hur ofta ska man tvätta mattan?

Detta är naturligtvis väldigt individuellt, men de flesta mattor ska tvättas väldigt sällan eller inte alls. En matta i material som bland annat bomull, lin eller ull förlorar nämligen sin naturliga lyster från fibrernas fetter redan vid den första tvätten. Du ska därför dammsuga mattan ordentligt varje vecka, och gärna lite mer genomgående ungefär var tredje månad.

Självklart är det också av betydelse vilken typ av matta du valt, såväl i vilket rum den ligger placerad och hur den används. En liten badrumsmatta ska exempelvis tvättas betydligt oftare än en stor vardagsrumsmatta.

Kelimmattor, ryamattor, handtuftade och vävda mattor: På Nordiska Galleriet rekommenderar vi att du lämnar in dessa mattor hos en professionell tvättare. Plantvätt med hjälp av extraktionsmetoden bör användas, med stor hänsyn till både temperatur och vattenmängd gentemot materialet i mattan.

Plastmattor: De flesta plastmattor kan tvättas i tvättmaskin, men det är ofta storleken som avgör om det är möjligt eller inte. En mindre plastmatta för hall eller badrum går ofta in i tvättmaskinen, medan en större variant kan handtvättas i ett badkar.

Viktigt: Har du köpt din matta efter ett väldigt exakt mått för att passa under mat- eller soffgruppen bör du tänka på att bomullsmattor och ullmattor, men också andra material, ofta krymper något efter tvätt. Krympmån kan variera mellan 3-8% beroende på material.

Tips: Planerar du att överlåta tvättning av mattan till någon annan är det otroligt viktigt att du väljer en fackman — en professionell och utbildad person som är specialiserad på just det. Var också uppmärksam på att få garantier för din matta och undersök gärna om tvättaren du är intresserad av har några dåliga omdömen från tidigare kunder.

Tänk på: Har din matta impregnerats med ett flamskyddsmedel kommer detta att försvinna helt under tvättningen. Efteråt behöver du därför impregnera den på nytt för att återställa flamskyddet.

Om du valt att tvätta din matta på egen hand är det viktigt att du hänger upp den på tork på rätt sätt. En randig matta bör alltid hängas som på bilden ovan, för att minska risken att ränderna färgar av sig på varandra. Likaväl bör du hänga upp mattan över flera tvättlinor så att den torkar ordentligt från både ovan- och undersida.

Liknande artiklar

Allt du behöver veta om mattor

Allt du behöver veta om mattor

Mattor är tveklöst en av hemmets mest betydande accessoarer. Knyt snyggt ihop en soffgrupp eller matgrupp, håll fötterna varma på det kalla golvet, undvik repor från möbler och förbättra akustiken. Sist men inte minst har de också en väldigt bra förmåga att skapa en visuell helhet som får hemmet att kännas som just ett hem.

Till artikeln

2019-10-25

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Så inreder du sovrummet

Så inreder du sovrummet

Vår säng är en plats för avkoppling, komfort, njutning och vila; en plats för återhämtning av olika slag. Det är här vi är som mest sårbara, som mest tankspridda och på vår mest avslappnande plats. Det är samtidigt platsen för vårt uppvaknande och sömngivande. Det är där vi kapitulerar och låter vårt medvetande övergå till ett drömmande tillstånd för att sedan försvinna in i nattens skuggiga värld.

Till artikeln

2020-06-01

Hur du belyser ett rum

Hur du belyser ett rum

Vissa rum är svårare än andra att hitta rätt belysning till. Med hjälp av Nordiska Galleriets inredare Lisa Viberg, Head Interior Designer, leder hon dig i rätt riktning.

Till artikeln

2022-10-05